6.RASEN BOSTONT.

Rasen Bostonterrier/The breed bostonterrier

Bostonterriern är USA:s nationalhund, men rasen har sitt ursprung i England, där man tidigt intresserade sig för hundhetsning. För det ändamålet provade engelsmännen många olika raskorsningar. Den som i början av 1800-talet gjordes mellan bulldogg och den numera utdöda old english terrier ansågs lyckad och gav upphov till bostonterrierns anfäder.

År 1889-1930
Även i USA blev hundhetsning populär, särskilt i och omkring staden Boston.
År 1865 importerade man en hund, Judge, med ovannämnda bakgrund och han blev grundläggare till rasen bostonterrier. Rasen blev sedan föremål för en lokalt begränsad avel och kom härigenom att konsolidera sin typ, som numera inte visar särskilt stor terrierlikhet.
Bostonterriern erkändes som ras av Amerikanska Kennelklubben år 1893.

I hemlandet delas rasen in i följande viktklasser:
Under 15 pounds (6,8 kg)
15 – 20 pounds (8-9 kg)
20 pounds, men inte over 25 pounds (9kg, men ej over 11,1 kg) 

”Idag är bostonterriern en mycket glad, pigg, lättskött och enormt charmig sällskapshund. Den anses vara suverän i barnfamiljer och uppskattar mycket att få vara med och ”jobba”, t.ex. som agilityhund. Den är alltid pigg på nya upptåg, älskar att ”spela” fotboll, gå långa skogspromenader, men också att krypa upp i TV soffan på kvällen (gärna på en extra kudde)”. Citat från Sv. Bostonterrierklubbens hemsida

Har man en boston i huset blir det aldrig tråkigt.

RASSTANDARD

Om du vill studera bostonterrierns rasstandard kan du göra det på
SBTK:s (Svenska Bostonterrierklubben) hemsida.